Սննդային հավելումները բնական կամ սինթետիկ քիմիական միացություններ են, որոնք սովորաբար չեն օգտագործվում որպես սննդանյութ, այլ ավելացվում են սննդամթերքին,որպեսզի դրանք երկար պահպանվլու,կայուն համ ձեռք բերելու, կամ արտաքին ապրանքային տեսքը լավացնելու համար:
Սննդային հավելումների կոդը /գաղտնագիրը/ սննդամթերքի մեջ նշանակվում է E-տառով, որը Europe /Եվրոպա/ բառից է և դրան հաջորդող եռանիշ թվով: Թվերը ցույց են տալիս հավելումի տեսակը /Կոնսերվանտ,ներկանյութ և այլն/:
Սննդային հավելումները օրգանիզմի վրա ունենում են հետևյալ ազդեցությունը.
- առաջացնում են աղեստամոքսային համակարգի խանգարումներ,
- մաշկի վրա ցան,ազդում են ճնշման վրա,
- ավելացնում են խոլեստերինը,
- քաղցկեղածին են,
- ազդում են ԿՆՀ-ի և
- տեսողության վրա:
Ներկայացնենք վտանգավոր սննդային հավելումների մի քանի աղյուսակներ.
Եզրակացություն.
- Ժամանակակից մարդը չի կարող լիարժեք խուսափել սննդային հավելումներ օգտագործելուց:
- Կարևոր է իմանալ թե ի՞նչ կոնկրետ հավելում է պարունակում տվյալ սննունդը:
Խորհուրդներ սննդամթերք օգտագործելու վերաբերյալ.
- Ուշադիր կարդացեք պիտակի վրա գրվածը
- ՄԻˊ գնեք անչափ երկար պահման ժամկետ ունեցողմթերք,
- ՄԻˊ գնեք անբնական գունավոր սննունդ,
- ՄԻˊ գնեք գունավոր գազով հյութեր,պատրաստեˊք ինքներդ,
- ՄԻˊ գնեք արագ պատրաստման սուպեր, կաշաներ, պատրաստեˊք ինքներդ
- Միˊ կերեք չիպսեր, պաքսիմատներ, դրանք փոխարինեˊք ընկույզով և չամիչով,
- Սննդի մեջ ամեն ինչ պետք է լինի չափավոր, անվտանգ և հնարավոր դեպքում`զանազան: